Obecné nájomné bývanie je na Slovensku pre mnohých ľudí nedostupné

Aktuality

Výskum Strediska o dostupnosti obecného nájomného bývania poukázal na nedostatočný prístup niektorých skupín obyvateľstva k obecnému nájomnému bývaniu a tiež na diskriminačné praktiky obcí. Prostredníctvom dotazníkového zisťovania, analýzy všeobecne záväzných nariadení a rozhovorov s obcami, sociálnou prácou a realitnými agentúrami Stredisko identifikovalo kľúčové problémy pri poskytovaní obecných nájomných bytov.

Na začiatku stojí chýbajúce strategické plánovanie a mapovanie potrieb a počtu ľudí v bytovej núdzi, ktoré by pomohlo pri vhodnejšom nastavení bytovej politiky samospráv. Tá býva často postavená na princípe zásluhovosti, ktorý je v rozpore s účelom sociálneho bývania. Prejavuje sa to najmä v kritériách hodnotenia žiadostí o nájomné bývanie, ktoré obsahujú aj neadekvátne požiadavky na rodinu osoby podávajúcej žiadosť, jej dobré mravy alebo dlhoročný trvalý pobyt. Najmä rómske domácnosti čelia nerovnému zaobchádzaniu aj po pridelení bytu, pretože často majú možnosť uzatvoriť nájomné zmluvy len na veľmi krátku dobu jedného až troch mesiacov. Spája sa s nimi aj dlhodobá segregačná prax a vyčleňovanie rómskych rodín do samostatných bytových domov alebo častí obce.

Za dôležité Stredisko považuje aj zvýšenie transparentnosti prideľovania nájomných bytov, a to nielen prostredníctvom zlepšenia samotného procesu, ale aj zvýšeného informovania verejnosti.

V nadväznosti na výskum sa 9.10. konal okrúhly stôl za účasti samospráv, mimovládnych organizácií aj orgánov štátnej správy, kde sme spolu s Amnesty International Slovensko, a prezentovali výskumné zistenia a diskutovali sme o možných riešeniach prezentovaných problémov. Stredisko zároveň pripravilo Sprievodcu pre samosprávy, ako postupovať participatívne a nediskriminačne, v ktorom sú okrem nevhodných praktík uvedené aj príklady dobrej praxe zozbierané z VZN obcí, ktoré sa zapojili do výskumu.

 

Výskum je dostupný na stiahnutie aj čítanie (pdf, 8,35 MB) Prečítajte si tlačovú správu (pdf, 244 KB) Reportáž – Správy RTVS (minutáž od 00:33:25)